Do miski przełożyć gotową masę makową. Dodać miód, kilka kropli aromatu migdałowego, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, pokrojone morele, figi, daktyle, orzechy włoskie i migdały. Całość razem wymieszać i podzielić na około 4 części.
Mleko przelać do rondelka, dodać masło i razem podgrzać. W ciepłym mleku maczać sucharki i układać warstwami na przemian z masą makową (masa makowa, sucharki, masa makowa, sucharki itd.). Zaczynamy od masy makowej i kończymy na masie makowej.
Wierzch makówek udekorować suszonymi morelami, migdałami, płatkami migdałów, połówkami orzechów włoskich i wiórkami kokosowymi. Miskę z makówką nakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na noc.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Podawać na kolację wigilijną. Makówki to jedno z dań wigilijnych popularnych na Śląsku.
Smacznego.