Przepisy Extra

Makówki

Składniki:

½ puszki gotowej masy makowej
3 łyżki miodu
aromat migdałowy
5 dag rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag moreli
5 dag fig
5 dag daktyli
5 dag orzechów włoskich
5 dag migdałów
ok. ¼ opakowania sucharków (lub ½ chałki)
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
Do dekoracji:
morele
migdały
płatki migdałów
orzechy włoskie (połówki)
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć gotową masę makową. Dodać miód, kilka kropli aromatu migdałowego, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, pokrojone morele, figi, daktyle, orzechy włoskie i migdały. Całość razem wymieszać i podzielić na około 4 części.

Mleko przelać do rondelka, dodać masło i razem podgrzać. W ciepłym mleku maczać sucharki i układać warstwami na przemian z masą makową (masa makowa, sucharki, masa makowa, sucharki itd.). Zaczynamy od masy makowej i kończymy na masie makowej.

Wierzch makówek udekorować suszonymi morelami, migdałami, płatkami migdałów, połówkami orzechów włoskich i wiórkami kokosowymi. Miskę z makówką nakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na noc.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Podawać na kolację wigilijną. Makówki to jedno z dań wigilijnych popularnych na Śląsku.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.1636363636 stars based on 22 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
wybacz ale makówki to typowa śląska potrawa i nigdy ale to nigdy nie robi się ich z maku w puszcze bo jest to masa ohydna i z makiem ma niewiele wspólnego. Nigdy się ich nie przesładza bo bakalie dają słodycz,przesłodzone są ohydne i obrzydliwe,poza tym częsciej robi się je na wodzie bo na mleku szybko kwaśnieją
serafia [2014-12-26 12:55:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.