Przepisy Extra

Makownik

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa makowa:
2 szklanki maku
20 dag masła
1/2 szklanki cukru
aromat migdałowy
bakalie
3 jajka
Krem:
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem migdałowym.

Mak zalać wodą, zagotować i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień mak zmielić. Do naczynia przełożyć mak, masło, cukier i aromat. Wymieszać i zeszklić na ogniu, pod koniec dodać bakalie. Jajka ubić i wlać do gorącego maku, wymieszać. Gorący mak wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, ostudzić.

Miękkie masło utrzeć dodając cukier puder i ostudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na masę makową i udekorować kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tak, mak może być z puszki, a jajka należy ubić razem. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-19 20:15:42]
czy te jajka mają być ubite razem czy osobno jak do biszkoptu?
nieznajoma [2008-01-18 23:34:13]
czy może byc mak gotowy z puszki
nieznajoma [2008-01-18 23:27:53]
Bardzo dobre ciasto. Warte zachodu.
Asia [2004-12-01 18:44:15]
myślę że będzie wyśmienity jadłam podobny tylko bez masy budyniowej.
Ula [2004-06-16 20:05:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.