Matiasy wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na około 15-20 minut. Następnie ponownie wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 15-20 minut. Na koniec opłukać, osączyć z wody i pokroić w około 2-3 cm paski.
Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać ocet balsamiczny i pognieść ręką. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Na spód miski rozłożyć połowę matiasów, czerwonej cebuli i czosnku, posypać szczyptą majeranku, tymianku i 6 ziarenkami kolorowego pieprzu. Następnie rozłożyć pozostałe matiasy, czerwoną cebulę, czosnek i znowu posypać szczyptą majeranku, tymianku i 6 ziarenkami kolorowego pieprzu.
Całość zalać olejem, ucisnąć łyżką i włożyć do lodówki na około 2 dni.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.