Przepisy Extra

Matiasy z czerwoną cebulką w oleju

Matiasy z czerwoną cebulką w oleju

Składniki:

50 dag matiasów
25 dag czerwonej cebuli
2 łyżki octu (np. balsamicznego z miodem)
2 ząbki czosnku
majeranek
tymianek
12 ziarenek kolorowego pieprzu
ok. ¾ szklanki oleju

Sposób wykonania:

Matiasy wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na około 15-20 minut. Następnie ponownie wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 15-20 minut. Na koniec opłukać, osączyć z wody i pokroić w około 2-3 cm paski.

Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać ocet balsamiczny i pognieść ręką. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Na spód miski rozłożyć połowę matiasów, czerwonej cebuli i czosnku, posypać szczyptą majeranku, tymianku i 6 ziarenkami kolorowego pieprzu. Następnie rozłożyć pozostałe matiasy, czerwoną cebulę, czosnek i znowu posypać szczyptą majeranku, tymianku i 6 ziarenkami kolorowego pieprzu.

Całość zalać olejem, ucisnąć łyżką i włożyć do lodówki na około 2 dni.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.