Mazurek bez pieczenia, słodki, przepyszny i wyjątkowy :) Pięknie prezentuje się na świątecznym stole i jest po prostu wyjątkowy w smaku.
Wafel, słodki karmel, czekolada i do tego bakalie - czego chcieć więcej?? ;) Całość komponuje się świetnie!
Polecam wypróbować w nadchodzące Święta. Życząc Wesołych Świąt i smacznego :)
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 10 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (najlepiej ugotować to mleko wcześniej, aby potem można było szybko złożyć mazurka. Jeśli mleko jest zimne, to tuż przed smarowaniem należy całą puszkę włożyć do gorącej wody i pogotować przez 5 minut, gdyż ciepła masa lepiej się rozprowadza).
Na jeden suchy wafel wyłożyć 3 ½ łyżki karmelu i rozsmarować, przykryć drugim waflem i lekko docisnąć, i tak samo postępować dalej, aż składniki się skończą. Na koniec na górę mazurka położyć dużą deskę, obciążyć garnkiem z wodą i pozostawić tak na około 60 minut.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać razem na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą czekoladową polać górę i boki mazurka.
Wierzch udekorować wokoło kandyzowaną skórką pomarańczową, a z migdałów zrobić gałązki palmy. Gotowego mazurka schłodzić w lodówce.
To mazurek idealny na Wielkanoc - słodki i szybki :)
Smacznego.