Przepisy Extra

Melisowe wino

Składniki:

30 gram liści melisy
1/2 litra wytrawnego białego wina

Sposób wykonania:

Liście melisy opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystego i suchego słoika. Zalać wytrawnym białym winem. Wymieszać, zakręcić i macerować przez 7 dni. Na koniec przecedzić i odcisnąć przez gazę, a następnie przelać do butelek. Melisowe wino nadaje się do spożycia od razu.

Melisa ma działanie uspokajające. Stosowana jest przy bezsenności, uczuciach niepokoju, zaburzeniach rytmu serca i przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo melisa przeciwdziała zakażeniom wirusowym i bakteryjnym, pobudza trawienie, pomaga w bólach głowy, w bólach menstruacyjnych, a w czasie gorączki doskonale ochładza organizm.

Melisowe wino ma działanie uniwersalne i można go pić w miarę potrzeby 1-2 łyżki przed snem.

Na zdrowie!

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Porterówka
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.