Liście melisy opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystego i suchego słoika. Zalać wytrawnym białym winem. Wymieszać, zakręcić i macerować przez 7 dni. Na koniec przecedzić i odcisnąć przez gazę, a następnie przelać do butelek. Melisowe wino nadaje się do spożycia od razu.
Melisa ma działanie uspokajające. Stosowana jest przy bezsenności, uczuciach niepokoju, zaburzeniach rytmu serca i przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo melisa przeciwdziała zakażeniom wirusowym i bakteryjnym, pobudza trawienie, pomaga w bólach głowy, w bólach menstruacyjnych, a w czasie gorączki doskonale ochładza organizm.
Melisowe wino ma działanie uniwersalne i można go pić w miarę potrzeby 1-2 łyżki przed snem.
Na zdrowie!
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.