Białą kapustę obrać z liści wierzchnich, opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować od momentu zagotowania się kapusty, 10 minut na małym ogniu. Odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać mąkę pszenną i razem wymieszać. Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Przelać do ugotowanej kapusty, razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Koperek opłukać, osuszyć, poszatkować i przełożyć do kapusty. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.