Przepisy Extra

Naleśniki z dżemem z cukinii

Naleśniki to danie idealne na obiad, ale i na śniadanie, podwieczorek oraz kolację :)

A kto nie lubi naleśników!? No, chyba nie ma takiej osoby wśród nas... ;) Bo przecież zajadają się nimi wszyscy, i duzi, i mali.

Ciasto na naleśniki ma swoje wymagania ;) nie może być ani za rzadkie, ani za gęste... a sam naleśnik tuż po usmażeniu nie powinien się targać, łamać, ani ociekać tłuszczem...

Chyba najpopularniejsze naleśniki to te podawane na słodko, z dżemem (tak jak u nas, ale dla odmiany, żeby nie było tak nudno - jest to dżem z cukinii), ale mogą też być z bitą śmietaną, serem, kremem czekoladowym, polewą czekoladową, owocami, sałatką owocową... możliwości jak widać jest wiele, a każda taka kompozycja tworzy nowy przepis i nowy smak!

I jak się okazuje - naleśniki to bardzo fajny pomysł na obiad, i to na obiad każdego dnia - mogą być i w piątek i w niedzielę, a nawet w Święta na naszym stole - i zawsze spotykają się z miłym przyjęciem i szybko znikają :) Czytaj więcej

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, czy nam się nie chce za bardzo gotować, albo nie chcemy dużo wydawać na obiad, albo też chcemy zjeść coś szybkiego na ciepło - to zawsze z pomocą przychodzą nam NALEŚNIKI :)

Są one zawsze smaczne i zawsze się udają, jedyny problem jaki przy nich jest, to taki, że jest ich zawsze mało... ;) Ale, ale jest i rozwiązanie tego problemu - zawsze można zrobić je z podwójnej porcji :)

W podanym przepisie użyłam wody mineralnej gazowanej, dzięki niej usmażone naleśniki były takie delikatne w smaku i lekkie. Pierwszy raz też do ciasta dodałam proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki wyszły miękkie i puszyste.

Także zachęcam do wykonania tych naleśników i życzę przyjemniej degustacji!

Smacznego :)

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
1 ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
1 szklanka mleka
2 łyżki masła (roztopionego)
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru migdałowego
Dodatkowo:
dżem z cukinii

Sposób wykonania:

Do miski wlać wodę mineralną gazowaną, mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Dodać mąkę pszenną, jajka, proszek do pieczenia i cukier migdałowy. Razem zmiksować i odstawić na około 15 minut.

Dużą patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju. Nalać chochelką ciasto naleśnikowe, rozlać po patelni i usmażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Każdy naleśnik posmarować dżemem z cukinii i złożyć w kopertę.

Z podanych składników wyjdzie około 10 dużych naleśników.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.