Ogórki, papryka, cukinia i cebula to idealne połączenie warzyw, które zaskoczą Twoje podniebienie przy jesiennym czy zimowym obiedzie!
Tak przygotowane zachowują świeżość i smak letnich warzyw przez długie miesiące :)
Zrób je już dziś i ciesz się wyjątkowym smakiem przez długi rok.
Ocet jabłkowy w zalewie dodaje warzywom charakterystyczny smak i kwasowość. Czytaj więcej
A co ważne przypisuje mu się też pewne korzyści zdrowotne, takie jak poprawa trawienia i wspieranie zdrowego poziomu cukru we krwi. Jednak trzeba uważać, bo zalewa octowa zawiera cukier, dlatego warto spożywać ją umiarkowanie, szczególnie przez diabetyków.
Ogórki opłukać. Kolorową paprykę opłukać, oczyścić z nasion i pokroić w grubsze paski. Cukinię opłukać i pokroić w podłużne paski. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półksiężyce.
Do suchych, a wcześniej wyparzonych dużych słoików włożyć przyprawy: gałązkę kopru, kawałek chrzanu, rozkrojony ząbek czosnku (może być w skórce), liść laurowy, ziarenka jałowca, kolorowego pieprzu i gorczycę.
Następnie słoik położyć na jednej ręce ukosem i układać na przemian warzywa: ogórki, paprykę, cukinię i cebulę.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać i zagotować. Następnie wlać ocet jabłkowy jeszcze raz zagotować. Lekko ostudzoną zalewą octową zalać warzywa. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 7 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.