Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, mąkę pszenną i cukier trzcinowy. Dodać masło, smalec, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Następnie dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim wyłożyć 2/3 orkiszowego ciasta. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. Potem wyjąć ciasto z piekarnika, lekko ostudzić i posmarować rozmąconymi białkami.
Jabłka i gruszki obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Maliny przebrać i opłukać. Do garnka przełożyć jabłka, gruszki, maliny i cukier. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Do ½ szklanki zimnej wody wsypać kisiel wiśniowy, dokładnie rozmieszać i wlać do masy owocowej. Mieszając chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na masie owocowej rozłożyć kruszonkę z pozostałego ciasta (1/3). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze razem przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.