Przepisy Extra

Orzechowe ciasto z gruszkami

Kruche, słodkie i mocno orzechowe ciasto z owocami lata - słodkimi i bardzo aromatycznymi gruszkami - pycha!

To ciasto jest łatwe do przygotowania i dosyć szybkie :) Tutaj przy masie owocowej można wymieniać owoce bądź dodawać do masy gruszkowej - np. jabłka, brzoskwinie, jagody lub truskawki. Będzie kolorowo, owocowo i smacznie :) Czytaj więcej

Jest to takie typowe ciasto na lato i upały, bo z dużą ilością sezonowych owoców i bez czekolady i bez galaretki - także bez obaw, tutaj nic nam się nie rozleje, nie rozmaże, nie poplami, nie wyleje... Dlatego śmiało można je zabierać również na pikniki, przejażdżki rowerowe itd. Pakować do plecaka i w drogę! :)

Orzechowe ciasto z gruszkami

Składniki:

Orzechowe ciasto:
3 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
5 żółtek
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól
Dodatkowo:
1 ½ łyżki bułki tartej
Masa gruszkowa:
1 kg gruszek (waga po obraniu)
4 łyżki cukru
imbir
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
Masa białkowa:
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mielone orzechy włoskie, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao do ciast, proszek do pieczenia i całość razem wymieszać.

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i szczyptą soli, a następnie wsypać sypkie składniki, razem wymieszać i zagnieść ciasto. Zrobić kulę i schłodzić w lodówce.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ¾ orzechowego ciasta. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych, obrać ze skórki (jeśli jest miękka można zostawić), opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wsypać cukier (jeśli są słodkie, to niekoniecznie) i smażyć na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec smażenia dodać szczyptę imbiru i wlać rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i gorącą masę gruszkową rozłożyć na podpieczonym orzechowym cieście.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i razem zmiksować. Gotową masę białkową wyłożyć na masę gruszkową, a na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe orzechowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.