Pomarańcze umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Banany obrać ze skórki i razem z gorzką czekoladą pokroić w kostkę.
Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem soli, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać. Potem dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Masło roztopić i ostudzić. Do mleka wsypać sodę oczyszczoną i razem wymieszać.
Do ubitych jajek dodać ostudzone masło, mleko z sodą, sok z pomarańczy, wymieszane razem wszystkie mąki, kakao do ciast i razem wymieszać mikserem. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, banany, gorzką czekoladę i wymieszać łyżką.
Formę keksową o wymiarach 11 na 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Po ostudzeniu babkę posypać cukrem pudrem. Wychodzi puszysta – polecam :)
Smacznego.