To fajny pomysł na szybkie pączki, i to bez drożdży i bez "rośnięcia" ;) Tutaj formujemy pączka i od razu go smażymy - tzw. szybka piłka!
To fajny przepis dla zapracowanych i nielubiących drożdżowego ciasta...
Jeśli ktoś szuka przepisu na pączki inaczej, to właśnie go znalazł!
Serowo-ziemniaczane pączki po usmażeniu mają twardą skórkę, ale gdy się ostudzą to już wszystko jest ok :) Są bardzo dobre, smakują inaczej niż te tradycyjne - są po prostu wyjątkowe. Czytaj więcej
Podczas smażenia nie piją tłuszczu, więc nie są tłuste. A po usmażeniu mają ładny i apetyczny kształt dużej kulki, które potem bardzo szybko znikają, gdyż są pyszne. Zapewniam Was, że w przypadku tych pączusiów - na jednym pączku się nie kończy... ;)
Od czasu do czasu można sobie odmienić i w Tłusty Czwartek zrobić właśnie takie bezdrożdżowe pączki ;)
Zachęcam do smażenia i życzę smacznego :)
Ps. A Tłusty Czwartek już w tym tygodniu!
Ziemniaki umyć i ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę dwa razy. Żółtka ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przełożyć do ziemniaków z serem. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i spirytus. Całość razem wymieszać i wyrobić ciasto (będzie trochę gęste i twarde).
Nabierać partiami ciasto, spłaszczać na ręce, a na środek położyć łyżeczką jagodowy dżem (u mnie dżem własnej roboty - przepyszny). Krawędzie skleić i zrolować kulę. Przygotowane pączki wkładać na rozgrzany, głęboki olej. Smażyć na złoty kolor. Ona same się obracają podczas smażenia, ale trzeba im jednak pomóc (obrócić), żeby równomiernie się usmażyły.
Po usmażeniu pączki wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i zostawić do ostudzenia. A tuż przed podaniem na stół posypać je cukrem pudrem.
Z podanych składników wyjdzie około 18 pączków.
Smacznego.