Przepisy Extra

Pączki serowo-ziemniaczane

To fajny pomysł na szybkie pączki, i to bez drożdży i bez "rośnięcia" ;) Tutaj formujemy pączka i od razu go smażymy - tzw. szybka piłka!

To fajny przepis dla zapracowanych i nielubiących drożdżowego ciasta...

Jeśli ktoś szuka przepisu na pączki inaczej, to właśnie go znalazł!

Serowo-ziemniaczane pączki po usmażeniu mają twardą skórkę, ale gdy się ostudzą to już wszystko jest ok :) Są bardzo dobre, smakują inaczej niż te tradycyjne - są po prostu wyjątkowe. Czytaj więcej

Podczas smażenia nie piją tłuszczu, więc nie są tłuste. A po usmażeniu mają ładny i apetyczny kształt dużej kulki, które potem bardzo szybko znikają, gdyż są pyszne. Zapewniam Was, że w przypadku tych pączusiów - na jednym pączku się nie kończy... ;)

Od czasu do czasu można sobie odmienić i w Tłusty Czwartek zrobić właśnie takie bezdrożdżowe pączki ;)

Zachęcam do smażenia i życzę smacznego :)

Ps. A Tłusty Czwartek już w tym tygodniu!

Pączki serowo-ziemniaczane

Składniki:

Ciasto na pączki:
50 dag twarogu (półtłustego)
30 dag ziemniaków
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżki spirytusu
Dodatkowo:
ok. 15 dag dżemu jagodowego (gęstego)
cukier puder
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć i ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę dwa razy. Żółtka ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przełożyć do ziemniaków z serem. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i spirytus. Całość razem wymieszać i wyrobić ciasto (będzie trochę gęste i twarde).

Nabierać partiami ciasto, spłaszczać na ręce, a na środek położyć łyżeczką jagodowy dżem (u mnie dżem własnej roboty - przepyszny). Krawędzie skleić i zrolować kulę. Przygotowane pączki wkładać na rozgrzany, głęboki olej. Smażyć na złoty kolor. Ona same się obracają podczas smażenia, ale trzeba im jednak pomóc (obrócić), żeby równomiernie się usmażyły.

Po usmażeniu pączki wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i zostawić do ostudzenia. A tuż przed podaniem na stół posypać je cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie około 18 pączków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pawi ogon
Komentarze do przepisu:
Kuszący przepis, a ja lubię nowości :) W tamtym roku robiłam serowe ze Smaczny.pl - wyszły super, a tym razem dołożę ziemniaki, jak radzicie ;) Pozdrawiam i smacznego Tłustego Czwartku wszystkim życzę :)
Iza42 [2019-02-27 11:39:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.