Makaron pełnoziarnisty wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać, pokroić na około 2 cm kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować i odcedzić.
Boczek wędzony pokroić w kostkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię z cebulą. Razem wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się zeszkli.
Cukinię opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem. Dodać szczyptę soli, pieprzu, razem wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
Następnie przełożyć makaron, fasolkę szparagową, dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, oregano oraz rozgniecionego a palcach lubczyku i majeranku. Całość razem wymieszać i przyprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Na koniec całość posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.