Nie ma nic lepszego, jak zrobiony we własnym domu boczek :)
Przepis jest prosty, dosyć łatwy do wykonania, a efekt przepyszny! Tak przygotowany boczek świetnie smakuje jak jest ciepły - bo już nie możemy się doczekać degustacji ;) Ale serwowany na zimno też smakuje wyśmienicie!
Jest miękki i aromatyczny. Super pachnie w domu jak się zapieka. Podczas krojenia nic się nie rozpada. To apetyczna wędlinka bez żadnych niepotrzebnych dodatków i konserwantów. Czytaj więcej
Surowy boczek opłukać, osuszyć i lekko rozbić. Czosnek obrać i zetrzeć na tace o małych oczkach, posypać solą i rozgnieść widelcem.
Do miseczki przełożyć ostrą i słodką paprykę w proszku, majeranek, kminek, 2 łyżki oleju, kilka kropli soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Tą marynatą posmarować boczek, zrolować go i mocno obwiązać grubą nitką. Na zewnątrz posmarować pozostałym olejem i włożyć do rękawa foliowego, obok mięsa do rękawa włożyć obrane cebule, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca i goździk. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień boczek w folii przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 90 minut w temperaturze 180 °C. Na ostatnie 30 minut pieczenia folię rozciąć, aby boczek ładnie się zarumienił. Pozostawić do ostudzenia w folii, a następnie rozciąć i zdjąć nitkę.
Ostudzony boczek kroić w cienkie plastry i podać na stół.
Smacznego.