Mąkę pszenną (łyżkę mąki odłożyć do bakalii) wymieszać z przyprawą do piernika, kakao do ciast i sodą oczyszczoną. Suszone morele i orzechy włoskie pokroić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masę będzie puszysta. Później wsypać mąkę pszenną z dodatkami, dodać miód, kefir, powidła śliwkowe i olej kokosowy (wcześniej należy go lekko podgrzać, aby był płynny). Całość delikatnie zmiksować. Na koniec dodać bakalie (oprószone 1 łyżką mąki pszennej) i ponownie razem wymieszać.
Gotowe ciasto piernikowe z bakaliami przełożyć do podłużnej formy keksowej o wymiarach 26 na 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Do rondelka przełożyć masło. Dodać mleko, kakao do ciast i cukier. Całość razem podgrzewać, a gdy masa się połączy zdjąć z ognia. Do gorącej masy dodać kostki czekolady i razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać piernik i udekorować gwiazdkami.
Smacznego.