Pietruszka jest warzywem z rodziny selerowatych, zaliczana do tzw. włoszczyzny. Jadalna jest część podziemna - korzeń, jak również zielona część nadziemna czyli liście. Ze względu na właściwości pietruszka jest cenioną jarzyną. Stosowana w kuchni jako przyprawa.
Liście, czyli tzw. natka pietruszki charakteryzuje się oryginalnym, intensywnym zapachem, dlatego stosowana jest do przyprawiania bardzo wielu potraw. Zawiera duże ilości chlorofilu oraz prowitaminy A, ponadto żelaza i witaminy C. Korzenie zawierają olejki eteryczne. Czytaj więcej
W kuchni pietruszka najczęściej stosowana jest do przygotowywania zup. Pietruszka ma również właściwości lecznicze i stanowi cenny surowiec zielarski.
Surówka jarzynowa, w której jednym ze składników jest właśnie pietruszka stanowi świetną przystawkę do obiadu, ponieważ razem z pozostałymi warzywami posiada spore ilości witamin i minerałów, których powinniśmy dostarczać organizmowi. Surówka pasuje do dań mięsnych i ryb.
Smacznego :)
Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić. Przełożyć do dużej miski, dodać oliwę z oliwek i sól morską. Razem dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Por pokroić w plasterki. Zielony ogórek obrać ze skórki, umyć i pokroić w półplasterki. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Do miski z kapustą pekińską dodać por, zielony ogórek, zieloną pietruszkę, kilka kropel soku z cytryny i przyprawę w płynie Maggi. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Smacznego.