Przepyszna sałatka ogórkowa z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli, marchewki i czosnku. Do tego zestawu dodajemy jeszcze pikantny składnik w proszku - pieprz cayenne. Całość smakuje super, warzywa są chrupiące - jednym słowem - rewelacja! :D
Mało pracy przy niej jest, a efekt super!
Jeśli macie trochę ogórków i nie wiece co z nimi zrobić, to zachęcam do wykonania tej sałatki - będziecie zadowoleni :) Gwarantuję to Wam :)
Smacznego :)
Ogórki (najlepiej świeżo zerwane) dokładnie umyć, opłukać i pokroić ostrym nożem w plasterki (w skórce). Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki soli, razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinę.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę soli, razem wymieszać i również odstawić na około 1 godzinę.
Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do dużego garnka przełożyć ogórki i cebulę (wcześniej odciśnięte z soku, który puściły), czerwoną paprykę i czosnek. Dodać ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, pieprz cayenne i całość razem wymieszać.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, olej i zagotować. Wlać do warzyw i ponownie razem dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć po jednym listku laurowym. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml i 1 słoik 300 ml.
Smacznego.