Miękki, żółciutki i aromatyczny sernik - mniam!
Zrobiłam go ze swojskiego sera, którego nie mieliłam, nie przeciskałam przez praskę, lecz dolałam do niego mleko (również swojskie) i całość zmiksowałam blenderem - grudek nie było :) To mój dobry i sprawdzony sposób na gładką masę serową... bez mielenia i bez przeciskania.
Serniczek wyszedł extra - chyba ten "swojski" wkład zrobił swoje! Czytaj więcej
Cudny smak i aromat dodały sernikowi też otarte skórki z pomarańczy. A kakaowa beza na górze sernika, ożywiła go i dodała mu więcej kolorów ;)
Sernik pięknie prezentuje się na stole. Jest wilgotny i rozpływa się w ustach... To jeden z moich ulubionych serników.
Szczerze go polecam i życzę smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Miękkie masło utrzeć ze śmietanką i żółtkami mikserem. Następnie wsypać suche składniki, całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Twaróg przełożyć do miski, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać roztopione i lekko ostudzone masło, zmiksować mikserem, potem wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.
Pomarańcze umyć, sparzyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym i skórkę z pomarańczy otrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie przełożyć do masy serowej razem z żółtkami i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec pianę z białek przełożyć do masy serowej i całość delikatnie ze sobą połączyć. Wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temperaturze 175 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać kakao do ciast, mąkę ziemniaczaną, olej i całość zmiksować. Rozlać łyżką na gorącym serniku (tworząc tzw. paski). Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 10 minut.
Smacznego.