Przepisy Extra

Pomarańczowy sernik z kakaową bezą

Miękki, żółciutki i aromatyczny sernik - mniam!

Zrobiłam go ze swojskiego sera, którego nie mieliłam, nie przeciskałam przez praskę, lecz dolałam do niego mleko (również swojskie) i całość zmiksowałam blenderem - grudek nie było :) To mój dobry i sprawdzony sposób na gładką masę serową... bez mielenia i bez przeciskania.

Serniczek wyszedł extra - chyba ten "swojski" wkład zrobił swoje! Czytaj więcej

Cudny smak i aromat dodały sernikowi też otarte skórki z pomarańczy. A kakaowa beza na górze sernika, ożywiła go i dodała mu więcej kolorów ;)

Sernik pięknie prezentuje się na stole. Jest wilgotny i rozpływa się w ustach... To jeden z moich ulubionych serników.

Szczerze go polecam i życzę smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru trzcinowego
½ łyżeczka proszku do pieczenia
sól
15 dag masła
3 łyżki śmietanki 30%
2 żółtkami
Masa serowa:
1 kg twarogu (najlepiej swojskiego)
½ litra mleka (najlepiej swojskiego)
5 dag masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z pomarańczy (z 3 sztuk)
6 jajek
¾ szklanki cukru trzcinowego
Kakaowe bezowe paski:
2 białka
sól
3 łyżki cukru
¾ łyżki kakao do ciast
¾ łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Miękkie masło utrzeć ze śmietanką i żółtkami mikserem. Następnie wsypać suche składniki, całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Twaróg przełożyć do miski, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać roztopione i lekko ostudzone masło, zmiksować mikserem, potem wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.

Pomarańcze umyć, sparzyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym i skórkę z pomarańczy otrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie przełożyć do masy serowej razem z żółtkami i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec pianę z białek przełożyć do masy serowej i całość delikatnie ze sobą połączyć. Wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temperaturze 175 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać kakao do ciast, mąkę ziemniaczaną, olej i całość zmiksować. Rozlać łyżką na gorącym serniku (tworząc tzw. paski). Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 10 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.