Nadmiar pomidorów?? Jest na to prosty sposób :)
Kawałki pomidorów zalewamy słoną wodą - prościej się już chyba nie da ;)
Pomidory w solance to bardzo fajny pomysł na coś pysznego i przydatnego w zimę do obiadku.
Takie pomidory to zamiennik pomidorów w puszcze, tyle tylko, że zdrowsza wersja :)
Zachęcam do spróbowania :)
Pomidory w skórkach umyć, naciąć i włożyć do dużego garnka. Zalać wrzącą wodą i zostawić w niej na kilka minut, a następnie wyciągną i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić ostrym nożem na duże kawałki i wykroić twarde szypułki.
Wodę wlać do garnka i zagotować. Następnie wsypać sól kamienną i mieszać, aby sól się rozpuściła. Ostudzić.
Kawałki pomidorów wraz z sosem przełożyć do czystych i suchych słoiczków (wcześniej wyparzonych). Zalać słoną wodą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut. Ostudzić, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie 13 słoiczków po około 300 ml.
Smacznego.