Mięso indycze znane jest od dawna ze swoich cennych dla zdrowia człowieka właściwości. Jest to chude, niskokaloryczne i smaczne mięso. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, ale ma dużo białka. W kuchni można z niego przygotowywać różne potrawy.
Mięso z indyka można gotować, smażyć, piec. Powstają z niego bardzo smaczne rolady, kotlety, szaszłyki, świetnie smakuje indyk faszerowany i wiele innych potraw. Zakres stosowania do celów kulinarnych mięsa indyczego jest bardzo szeroki.
To mięso ma bardzo ciekawą właściwość. Jego struktura jest niejednorodna i poszczególne części przypominają różne gatunki mięsa, np. uda smakują jak dziczyzna, mięso z szyi jak wieprzowina, a najdelikatniejsza część indyka - piersi, cielęcinę. Czytaj więcej
Udziec z indyka oczyścić z kości i skóry, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. 2 szklanki wody zagotować, dodać sól, curry i ryż. Ugotować ryż i osączyć z wody.
Na rozgrzaną patelnię teflonową przełożyć udziec z indyka i zrumienić. Następnie dodać cebulę i czosnek. Wymieszać i razem smażyć do miękkości (można dodać trochę wody, aby mięso się poddusiło i było miękkie lub dłużej smażyć na małym ogniu). Następnie dodać czerwoną fasolkę i ryż. Przyprawić Ziołowymi Ziarenkami Smaku, przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.
Gotową potrawkę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco, np. z kefirem.
Smacznego.