Przepisy Extra

Potrawka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Składniki:

2 woreczki ryżu (2 x 10 dag)
1 podwójny filet z kurczaka (ok. 50 dag)
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka słonecznika łuskanego
1 mały lub średni por
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do niego przyprawę do kurczaka, wymieszać i zrumienić na oleju słonecznikowym (2 łyżkach). Cały por (białą i zieloną część) pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do zrumienionego kurczaka dodać słonecznik, por, czosnek i 2 łyżki oleju słonecznikowego. Razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu.

Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie dodać do usmażonego kurczaka. Przyprawić do smaku solą morską, pieprzem i razem dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z dowolną surówką.

Składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Wyszło idealnie i przepysznie!! Polecam jednak do tego dorobić tzw. ''jasny sos", bo bez niego potrawa była odrobinę zbyt 'sucha'.
Katarzyna [2010-06-16 14:33:24]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.