To zdrowa, przepyszna i błyskawiczna do zrobienia pasta.
Jest ona idealna na piątkowe śniadanie i kolację, ale i nie tylko. Bo jeśli znudziły nam się już tradycyjne kanapki z szynką, to taka pasta może nasze śniadanie odmienić. Wnieść trochę zieleni i witamin w nasz posiłek :)
Awokadowa pasta fajnie prezentuje się również na grzankach i tostach.
Z powodzeniem może być serwowana na przyjęciach. Budzi duże zainteresowanie i wszyscy chętnie się nią zajadają :)
Smacznego.
Awokado przekroić wzdłuż i pokręcić delikatnie, aby łatwo odeszło od pestki. Następnie pestkę wyciągnąć, lecz nie wyrzucać. Zielony miąższ awokado wydrążyć łyżką, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Posypać odrobiną soli i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok.
Na sam koniec do miski z awokado przełożyć czosnek z solą. Dodać szczyptę białego pieprzu i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę.
Gotową pastę przełożyć do miseczki, a w środek pasty włożyć dużą pestkę z awokado (aby pasta tak szybko nie ściemniała). Pastę udekorować czosnkiem i mieloną czarnuszką.
Pastę z awokado serwować z ciepłą grzanką i dodatkiem pomidora lub czerwonej papryki.
Smacznego.