Przedstawiam Wam prosty sposób na pyszne, proste i dosyć szybkie do zrobienia jednogarnkowe danie :)
Potrzeba tu zaledwie parę składników, aby wyczarować to pyszne danie. Ja wykorzystałam to co miałam akurat w ogródku ;)
Danie wyszło przepyszne, palce lizać! Wyszedł mi pełny 5 litrowy garnek - wow! :) Czyli obiad na kilka dni lub danie na duże przyjęcie w ogrodzie ;) Czytaj więcej
Cukinię opłukać i pokroić w dużą kostkę (a jeśli skóra i pestki są twarde to należy je usunąć). Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Razem przełożyć na patelnię i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Następnie razem z cebulą przełożyć na patelnię z boczkiem i kiełbasą. Wymieszać i smażyć, aż cebula i por się zeszklą.
Do dużego garnka przełożyć cukinię, pomidory i całą zawartość patelni. Dodać ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, soli oraz czarnego pieprzu. Wymieszać, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i rozgnieść widelcem, żeby puścił sok. Koperek i zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i pokroić.
Do garnka przełożyć czosnek, koperek, zieloną pietruszkę, szczyptę bazylii oraz rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić jeszcze na około 10 minut. Podawać na gorąco np. ze świeżą bułeczką.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.