Przepyszna, łatwa, szybka, tania i co ważne pożywna oraz zdrowa zupka na obiad! Osobno gotujemy jedno opakowanie mrożonych warzyw tzw. mrożonki (im więcej ma składników, tym lepiej) razem z ziemniakami, a w drugim garnku gotujemy dynię, pod koniec gotowania dodajemy do niej czosnek i razem miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec do gotowanych warzyw dodajemy dynię i razem mieszamy - nasza zupka fajne (zdrowo, bo bez mąki) się wtedy zagęści. Całość przyprawiamy i podajemy na stół. Mało pracy, a efekt super! Nic tylko jeść i jeść taką zupkę. Wychodzi jej dużo, ale szybko znika, gdyż na jednym talerzu się nie kończy... bo jak to mówią, co dobre szybko się kończy ;) Smacznego:)
Do garnka wlać 750 ml wody i zagotować. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody dodać mrożonkę, ziemniaki i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać 500 ml wody i zagotować. Do gotującej się wody przełożyć dynię i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do dyni i pogotować jeszcze razem przez 1 minutkę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę.
Zmiksowaną dynię przełożyć do ugotowanych jarzyn. Dodać masło, pokrojony w plasterki serek topiony i dokładnie razem wymieszać. Na koniec dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, imbiru, majeranku, suszonej zielonej pietruszki i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.