Przepisy Extra

Przepyszna zupa jarzynowa zagęszczona dynią

Przepyszna, łatwa, szybka, tania i co ważne pożywna oraz zdrowa zupka na obiad! Osobno gotujemy jedno opakowanie mrożonych warzyw tzw. mrożonki (im więcej ma składników, tym lepiej) razem z ziemniakami, a w drugim garnku gotujemy dynię, pod koniec gotowania dodajemy do niej czosnek i razem miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec do gotowanych warzyw dodajemy dynię i razem mieszamy - nasza zupka fajne (zdrowo, bo bez mąki) się wtedy zagęści. Całość przyprawiamy i podajemy na stół. Mało pracy, a efekt super! Nic tylko jeść i jeść taką zupkę. Wychodzi jej dużo, ale szybko znika, gdyż na jednym talerzu się nie kończy... bo jak to mówią, co dobre szybko się kończy ;) Smacznego:)

Składniki:

45 dag mrożonych warzyw (1 opakowanie mrożonki)
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
2 liście laurowe
1 kg dyni (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
2,5 dag serka topionego (np. śmietankowego, tzw. 1 trójkąt)
1 łyżka masła
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
imbir
majeranek
suszona zielona pietruszka
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz ziołowa

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 750 ml wody i zagotować. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody dodać mrożonkę, ziemniaki i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać 500 ml wody i zagotować. Do gotującej się wody przełożyć dynię i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do dyni i pogotować jeszcze razem przez 1 minutkę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę.

Zmiksowaną dynię przełożyć do ugotowanych jarzyn. Dodać masło, pokrojony w plasterki serek topiony i dokładnie razem wymieszać. Na koniec dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, imbiru, majeranku, suszonej zielonej pietruszki i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.