Przedstawiam Wam bardzo prosty i łatwy do przygotowania przepis na przepyszny sos czosnkowo-koperkowy!
Tak, tak jest on błyskawiczny lecz, aby go skosztować należy troszeczkę poczekać... i tu aż trzy dni. A wszystko po to, aby wymieszane składniki dobrze się przegryzły. Proszę się nie bać, nic się nie zepsuje, tylko nasz sos zyska na smaku i to bardzo, gdyż nabierze niezłej pikanterii i wyrazistości. Sprawdzone :)
Sosik z tego przepisu jest przepyszny, a nawet lepszy niż w... pizzerii ;) Charakteryzuje się kremową konsystencją i niepowtarzalnym smakiem! Jest on mega czosnkowy i mega koperkowy.
Pasuje idealnie do różnych przekąsek: zapiekanek, pizzy, naleśników, krokietów, hamburgerów i hot-dogów. Idealny na imprezy do frytek i chipsów. Dlatego warto zrobić taki sosik i mieć go zawsze w lodówce, gdyż doda on smaku nawet najzwyklejszej i najnudniejszej kanapce na świecie ;) Czytaj więcej
Świetnie nadaje się też do potraw z grilla: szaszłyków, karkówki, kiełbaski, rybki oraz kolorowych warzyw.
Wspaniale sprawdzi się także na świątecznym stole jako dodatek do jajek, mięs i pasztetów.
Sos czosnkowo-koperkowy jest gęsty, aromatyczny, bardzo ładnie się prezentuje i ma niepowtarzalny smak.
Ten sos to naprawę nic skomplikowanego, a pasuje do wielu potraw i świetnie sprawdza się w każdej kuchni. Nadaje się do dań zimnych, ale i tych serwowanych na gorąco.
Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego :)
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Jogurt naturalny przełożyć do miseczki. Dodać czosnek, koperek, szczyptę pieprzu i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać, zamknąć miseczkę i sos włożyć do lodówki na 2-3 dni, aby składniki dobrze się przegryzły.
Smacznego.