Nie macie pomysłu na obiad?? Podsyłam Wam świetny pomysł na pulpeciki w cukiniowo-marchewkowym sosie :) Czyli mięsko w jesiennym wydaniu ;)
Przepis jest prosty, szybki i tani. A jedzenia będziemy mieli dużo, bo samych pulpecików wychodzi aż 28 sztuk i do tego mnóstwo sosu, także obiad możemy mieć nawet na... 3 dni!
Bo w pierwszy dzień serwujemy pulpety z ryżem i ogórkami, w drugim z zmienikami i buraczkami, a w trzecim gotujemy gruby makaron i polewamy do pozostałym sosem. A górę można posypać prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, sezamem lub startym żółtym serem.... pycha :) Czytaj więcej
Takie pulpeciki w sosie to fajny pomysł na obiad na weekend - raz gotujemy, a potem mamy spokój i więcej czasu na siebie :)
Życzę przyjemnego gotowania, a potem... smacznego!
Mielone mięso przełożyć do miski. Dodać surowe jajko, Vegetę, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu do smaku. Pietruszkę i lubczyk, opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do miski z mięsem i całość razem wyrobić. Z masy mięsnej formować małe kulki (wyjdzie ich około 28 sztuk).
Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy i zagotować. Do gotującej się wody przełożyć kulki mięsne i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Cukinię i marchewkę obrać ze skórki (cukinię oczyścić z pestek), opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać wodę, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cukinii i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Do zmiksowanej cukinii przełożyć pulpeciki mięsne wraz z wywarem, w którym się gotowały i wymieszać. Położyć na małym ogniu i całość zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszać w 3 łyżkach zimnej wody, wlać do sosu i zagotować, cały czas mieszając.
Podawać z ryżem i dowolnym dodatkiem obiadowym, np. ogórkami. Na koniec pulpeciki delikatnie posypać zieloną cebulką.
Podane składniki wystarcza na około 6 porcji.
Smacznego.