Przepisy Extra

Pulpeciki mięsne w cukiniowym sosie

Nie macie pomysłu na obiad?? Podsyłam Wam świetny pomysł na pulpeciki w cukiniowo-marchewkowym sosie :) Czyli mięsko w jesiennym wydaniu ;)

Przepis jest prosty, szybki i tani. A jedzenia będziemy mieli dużo, bo samych pulpecików wychodzi aż 28 sztuk i do tego mnóstwo sosu, także obiad możemy mieć nawet na... 3 dni!

Bo w pierwszy dzień serwujemy pulpety z ryżem i ogórkami, w drugim z zmienikami i buraczkami, a w trzecim gotujemy gruby makaron i polewamy do pozostałym sosem. A górę można posypać prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, sezamem lub startym żółtym serem.... pycha :) Czytaj więcej

Takie pulpeciki w sosie to fajny pomysł na obiad na weekend - raz gotujemy, a potem mamy spokój i więcej czasu na siebie :)

Życzę przyjemnego gotowania, a potem... smacznego!

Składniki:

Pulpeciki:
50 dag mielonego mięsa (np. łopatki)
1 jajko
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kminek (mielony)
majeranek
sól
pieprz
½ pęczka zielonej pietruszki
lubczyk (kilka liści)
1 liść laurowy
750 ml wody
Cukiniowy sos:
15 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
85 dag cukinii (waga po obraniu)
15 dag marchwi (waga po obraniu)
½ szklanki wody
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Mielone mięso przełożyć do miski. Dodać surowe jajko, Vegetę, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu do smaku. Pietruszkę i lubczyk, opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do miski z mięsem i całość razem wyrobić. Z masy mięsnej formować małe kulki (wyjdzie ich około 28 sztuk).

Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy i zagotować. Do gotującej się wody przełożyć kulki mięsne i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Cukinię i marchewkę obrać ze skórki (cukinię oczyścić z pestek), opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Następnie wlać wodę, dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cukinii i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Do zmiksowanej cukinii przełożyć pulpeciki mięsne wraz z wywarem, w którym się gotowały i wymieszać. Położyć na małym ogniu i całość zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszać w 3 łyżkach zimnej wody, wlać do sosu i zagotować, cały czas mieszając.

Podawać z ryżem i dowolnym dodatkiem obiadowym, np. ogórkami. Na koniec pulpeciki delikatnie posypać zieloną cebulką.

Podane składniki wystarcza na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.