Przepisy Extra

Pulpeciki mięsno-brokułowe w zielonym sosie

Składniki:

50 dag mielonego mięsa
1 brokuł (ok. 50 dag)
1-2 jajka
majeranek
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
1 kostka rosołowa

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć mielone mięso. Brokuł opłukać i 20 dag drobno pokroić. Do mielonego mięsa dodać brokuł, jajko, majeranek, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Do garnka wlać wodę (około 1 litra) zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Do gotującego się bulionu włożyć pulpeciki i pozostały brokuł (pokrojony na kawałki). Razem gotować około 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie pulpeciki delikatnie wyciągnąć z garnka. Wywar z brokułem lekko ostudzić i zmiksować (do sosu można też dodać śmietanę, ale niekoniecznie). Do zielonego sosu przełożyć pulpeciki. Razem podgrzać i podawać na gorąco.

Z podanego przepisu wyjdzie około 30 sztuk pulpecików.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.44 stars based on 45 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
fajny przepis :) na pewno zrobię, bo pomidorowy i pieczarkowy sos już mi się przejadł :) do brokułów można dodać też pora i zblendować :) no i oczywiście NIE (!!!) dodawać kostki rosołowej. Ja ich nie używam już kilkanaście lat, a potrawy smakują tak samo i są znacznie zdrowsze!
Anka [2016-02-02 14:38:10]
Dziękuję i cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2012-08-31 21:03:05]
Cieszę się, że pulpeciki smakowały, pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-29 14:24:30]
To gratuluję i cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2011-10-06 15:00:33]
Może być mieszane, bułki nie dodajemy, bo by nam się pulpeciki rozpadały. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-12-02 20:57:13]
Pani Dorotko, jakiego uzyć najlepiej mięsa, mielonego,wieprzowego, mieszanego czy drobiowego i czy bułki nie dodajemy do tego mięsa?.Pozdrawiam.
Kasia O [2010-12-02 08:02:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.