Do miski przełożyć mielone mięso. Brokuł opłukać i 20 dag drobno pokroić. Do mielonego mięsa dodać brokuł, jajko, majeranek, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlać wodę (około 1 litra) zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Do gotującego się bulionu włożyć pulpeciki i pozostały brokuł (pokrojony na kawałki). Razem gotować około 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie pulpeciki delikatnie wyciągnąć z garnka. Wywar z brokułem lekko ostudzić i zmiksować (do sosu można też dodać śmietanę, ale niekoniecznie). Do zielonego sosu przełożyć pulpeciki. Razem podgrzać i podawać na gorąco.
Z podanego przepisu wyjdzie około 30 sztuk pulpecików.
Smacznego.