Surówki powinny być podawane do każdego obiadu, ponieważ zwykle stanowią magazyn witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ich uzupełnienie następuje między innymi poprzez spożywanie potraw zawierających np. warzywa, które są bogatym źródłem tych pierwiastków.
Surówka jarzynowa przygotowana z ogórków, delikatnej, białej części pora oraz chrupiących nasion słonecznika. Przyprawiona jest oliwą z oliwek, co doskonale wpisuje się w wymagania stawiane tym potrawom. Czytaj więcej
Zielone ogórki umyć i pokroić w paski (w skórce). Por opłukać i pokroić w półplasterki. Do miski przełożyć zielone ogórki i por. Następnie wsypać smażony i solony łuskany słonecznik. Do surówki dodać oliwę z oliwek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na około 30 minut.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.