Surówki powinny być podawane do każdego obiadu, ponieważ zwykle stanowią magazyn witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ich uzupełnienie następuje między innymi poprzez spożywanie potraw zawierających np. warzywa, które są bogatym źródłem tych pierwiastków.
Surówka jarzynowa przygotowana z ogórków, delikatnej, białej części pora oraz chrupiących nasion słonecznika. Przyprawiona jest oliwą z oliwek, co doskonale wpisuje się w wymagania stawiane tym potrawom. Czytaj więcej
Zielone ogórki umyć i pokroić w paski (w skórce). Por opłukać i pokroić w półplasterki. Do miski przełożyć zielone ogórki i por. Następnie wsypać smażony i solony łuskany słonecznik. Do surówki dodać oliwę z oliwek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na około 30 minut.
Smacznego.