Przepisy Extra

Pyszny warstwowy placek z malinami i budyniem

Składniki:

Ciasto:
3 1/2 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
7 pełnych łyżek wiórków koksowych
1 łyżka mleka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 pełna łyżka kaszy manny
Masa malinowa:
około 50 dag malin
1/3 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
Masa budyniowa:
600 ml mleka
1 budyń malinowy
1 budyń śmietankowy

Sposób wykonania:

Mąkę przesypać do miski, dodać margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. ¾ ciasta włożyć do lodówki, a do pozostałego ciasta dodać wiórki kokosowe, mleko i przyprawę do piernika. Razem wymieszać, zagnieść ciasto i zamrozić.

Maliny opłukać i osuszyć. Następnie przesypać do miski, dodać do nich cukier i kisiel wiśniowy w proszku. Wszystko razem zmiksować blenderem.

400 ml mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozpuścić budyń malinowy i budyń śmietankowy. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń.

Dno prostokątnej formy (25 na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej ¾ schłodzonego ciasta, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Popieczone ciasto posypać kasza manną. Wyłożyć masę malinową, a na nią gorąca masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 50 minut.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.