Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to my podpowiadamy i polecamy przepyszne racuszki z zsiadłego mleka z dodatkiem truskawek i śmietanki z cukrem... Takie połączenie smaków to rozkosz dla podniebienia!
Wykonuje się je wręcz błyskawicznie, bo składniki na racuszki wystarczy tylko zmiksować i smażyć - tylko tyle. Bardzo smaczne są na ciepło, ale na zimno też znikają bardzo szybko ;)
Osoby dbające o linię mogą je podawać z jogurtem naturalnym lub z chudym twarogiem. Można je też podawać z ulubionym dżemem, ja serwowałam je na drugi dzień z wiśniowym we swoich zapasów - mniam!
Takie racuszki to fajny pomysł na obiad w letnie, wakacyjne dni, które już niedługo! Jupi... :)
Za taką słodką propozycją obiadową przepadają nasi milusińscy... Dzieciaczki, bo o nich tutaj mowa zjadają wszystko i proszą o dokładkę - a to szczęśliwa i ulubiona chwila mam :) Czytaj więcej
Racuszki z owocami to fajna propozycja obiadowa na upalne dni, kiedy nie chce się za bardzo gotować, ani jeść ;)
To tania propozycja obiadowa - i "coś dobrego prawie z niczego" ;) Są nieduże i podzielne.
Z podanych składników wychodzi ich dużo, bo aż 36 sztuk. Więc to będzie obiad dla dużej rodzinki, bądź obiad na dwa dni. Jak zostaną to przechowujemy je w lodówce w zakrytej misce, aby nie wyschły, a potem przekładamy na patelnię teflonową i odgrzewamy bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem - też są pycha, jak pierwszego dnia :)
Smacznego!
Do miski przelać zsiadłe mleko. Dodać jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość razem zmiksować mikserem na gładka masę.
Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką ciasto, kształtując racuszki (ok. 2 łyżki na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, a usmażone racuszki wykładać na ręcznik papierowy.
Z podanych składników wyjdzie około 36 racuszków.
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Każdą truskawkę przekroić na połowę, a potem rozgnieść je widelcem i wymieszać z cukrem (dodajemy go według uznania).
Racuszki podawać na ciepło. Na każdym położyć keks ze śmietany i posypać niewielką ilością cukru, a obok słodką masę truskawkową.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji lub obiad na dwa dni ;) Pozostałe racuszki można odgrzać na suchej patelni teflonowej, oczywiście pod przykryciem.
Smacznego.