Przepisy Extra

Rolady schabowe faszerowane kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Rolady schabowe faszerowane kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Składniki:

60 dag schabu
sól
pieprz
1 dag suszonych grzybów
2 ½ łyżeczki musztardy
10 dag kaszy gryczanej (1 woreczek)
10 dag cebuli
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
pieprz ziołowy
majeranek
tymianek
suszona natka zielonej pietruszki
przyprawa w płynie Maggi
2 łyżki oleju
1 listek laurowy
2 łyżki mąki krupczatki

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać i zamoczyć na noc. Następnie ugotować (w większej ilości wody, bo będzie nam potrzeba do duszenia rolad), odcedzić i ostudzić. Schab opłukać, osuszyć i pokroić na 5 plastrów. Rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą (1 łyżeczka na 1 plaster mięsa). Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Masło przełożyć na patelnię i roztopić, a następnie przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Ostudzone grzyby również pokroić. Do cebuli przełożyć czosnek, suszone grzyby i kaszę gryczaną. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, pieprzu ziołowego, majeranku, tymianku, suszonej natki zielonej pietruszki i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Całość razem wymieszać i zdjąć z ognia.

Na przygotowane plastry mięsa nałożyć łyżką farsz gryczany, zwinąć rolady i związać nitką. Na rozgrzany olej przełożyć rolady i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać 500 ml wody (najlepiej tej, w której gotowały się suszone grzyby), dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Na koniec rolady wyjąć, lekko ostudzić i odwinąć nitkę. Do ½ szklanki ziemnej wody dodać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się wody, w której dusiły się rolady. Całość razem zagotować i chwilkę pogotować. Powstały sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Na koniec do gorącego sosu przełożyć rolady, aby się ogrzały.

Rolady podawać z kluskami lub ziemniakami i dużą ilością dobrej surówki.

Podane składniki wystarczą na 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dokładnie ;) Polecam i smacznego życzę :)
Dorota [2015-02-28 23:12:27]
Nowe wyzwanie na pyszny obiad :)
Małgorzata.P. [2015-02-28 07:43:22]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.