Suszone grzyby opłukać i zamoczyć na noc. Następnie ugotować (w większej ilości wody, bo będzie nam potrzeba do duszenia rolad), odcedzić i ostudzić. Schab opłukać, osuszyć i pokroić na 5 plastrów. Rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą (1 łyżeczka na 1 plaster mięsa). Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Masło przełożyć na patelnię i roztopić, a następnie przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Ostudzone grzyby również pokroić. Do cebuli przełożyć czosnek, suszone grzyby i kaszę gryczaną. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, pieprzu ziołowego, majeranku, tymianku, suszonej natki zielonej pietruszki i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Całość razem wymieszać i zdjąć z ognia.
Na przygotowane plastry mięsa nałożyć łyżką farsz gryczany, zwinąć rolady i związać nitką. Na rozgrzany olej przełożyć rolady i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać 500 ml wody (najlepiej tej, w której gotowały się suszone grzyby), dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Na koniec rolady wyjąć, lekko ostudzić i odwinąć nitkę. Do ½ szklanki ziemnej wody dodać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się wody, w której dusiły się rolady. Całość razem zagotować i chwilkę pogotować. Powstały sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Na koniec do gorącego sosu przełożyć rolady, aby się ogrzały.
Rolady podawać z kluskami lub ziemniakami i dużą ilością dobrej surówki.
Podane składniki wystarczą na 5 porcji.
Smacznego.