Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach. Uwaga! Owoce silnie brudzą i pozostawiają plamy). Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać korę cynamonową, goździki, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry, Na koniec dodać plasterek imbiru, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej. Całość wymieszać, zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Zdjąć z ognia i zostawić tak na noc.
Na drugi dzień przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Czysty sok przelać do garnka, dodać cukier trzcinowy, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 5 słoiczków po 180 ml syropu.
Na zdrowie!