To nowy i smaczny pomysł na dietetyczną rybkę - zapiekaną w pomidorowym sosie z dodatkiem bardzo zdrowej cebuli. Gotową rybę zapieczoną razem z pomidorami i cebulą podajemy np. z dietetycznym ryżem.
Danie to jest bardzo dobre, zdrowe i szybkie do przygotowania. To trochę inny sposób na odmianę smażonej rybki. Czytaj więcej
To fajna propozycja obiadowa na piątek, ale i na każdy dzień tygodnia, kiedy tylko mamy ochotę na zjedzenie czegoś dobrego, zdrowego i innego niż do tej pory jedliśmy.
Smacznego.
Rybę rozmrozić, osuszyć, posypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawić na 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem (np. olejem) i wyłożyć rybę.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i oliwą z oliwek. Dodać szczyptę bazylii, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym sosem polać surową rybę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i położyć na sosie. Cebulę pokroić w piórka i położyć na pomidorach.
Naczynie przykryć pokrywką i zapiekać 25 minut w temperaturze 180 °C. Podawać z ryżem.
Smacznego.