Ogórki opłukać (jeśli są kupione, to trzeba je wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie na około 1-2 godziny, aby aby odzyskały swoją jędrność). Następnie odciąć końcówki i pokroić w plasterki (w skórce). Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Do miski przełożyć ogórki, kalafiora, zieloną paprykę i cebulę. Całość zalać wodą, wsypać sól i razem wymieszać. Odstawić na około 2 godziny (od czasu do czasu warzywa należy wymieszać), a następnie odcisnąć z zalewy.
Na spód wyparzonych i suchych słoików włożyć gałązki zielonej pietruszki. A następnie do ¾ wysokości słoika przełożyć sałatkę. Później do każdego słoika włożyć listek laurowy, wsypać gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Na koniec napełnić słoiki sałatką.
Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdą 4 słoiki po 900 ml.
Smacznego.