Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pieczarki, obsypać solą, pieprzem i smażyć do momentu, aż z pieczarek wyparuje woda.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do gorących pieczarek, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać.
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do miski przełożyć pieczarki, jajka i szczypiorek. Dodać majonez oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.