Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki (razem z ogonkiem). Wodę w garnku zagotować, dodać szczyptę soli i ocet. Następnie przełożyć grzyby, razem wymieszać i gotować przez około 10 minut na małym ogniu (od momentu zagotowania). Na koniec przecedzić przez sitko i przelać zimną wodą.
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę z cebulą przełożyć do dużej miski, posypać solą, wymieszać i odstawić na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, a na koniec odcisnąć z powstałego soku.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Całość razem wymieszać i zagotować.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.
Do gorącej zalewy przełożyć grzyby, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Całość razem wymieszać i przełożyć do czystych, suchych (wcześniej wyparzonych słoików). Do każdego słoika, na górę sałatki wlać po 1 łyżce oleju. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 650 ml i 1 słoik 300 ml.
Smacznego.