Przepisy Extra

Sałatka z grzybów i papryki

Składniki:

1 kg grzybów
sól
2 łyżki octu 10%
1 kg czerwonej papryki (waga po obraniu)
1 kg cebuli (waga po obraniu)
1 ½ łyżki soli (kamiennej)
2 ząbki czosnku
Zalewa:
1 litr wody
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
½ łyżki soli (kamiennej)
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Dodatkowo:
6 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki (razem z ogonkiem). Wodę w garnku zagotować, dodać szczyptę soli i ocet. Następnie przełożyć grzyby, razem wymieszać i gotować przez około 10 minut na małym ogniu (od momentu zagotowania). Na koniec przecedzić przez sitko i przelać zimną wodą.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę z cebulą przełożyć do dużej miski, posypać solą, wymieszać i odstawić na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, a na koniec odcisnąć z powstałego soku.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Całość razem wymieszać i zagotować.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.

Do gorącej zalewy przełożyć grzyby, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Całość razem wymieszać i przełożyć do czystych, suchych (wcześniej wyparzonych słoików). Do każdego słoika, na górę sałatki wlać po 1 łyżce oleju. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 650 ml i 1 słoik 300 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.