Co można zrobić z dużych, czyli trochę przerośniętych patisonów?? A np. taką sałatkę na zimę...
Patison w towarzystwie kolorowej papryki, ogórków i cebuli czuje się bardzo dobrze. A dodatek aromatycznej kurkumy i selera sprawia, że smakuje też świetnie! O czym przekonacie się już za kilka miesięcy... kiedy to w mroźny, grudniowy dzień będziecie potrzebować dodatku do obiadu ;) Czytaj więcej
Ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w około 5 mm plasterki. Patisona obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokropić w piórka. Czerwoną i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski.
Do miski przełożyć ogórki, patisona, cebulę oraz czerwoną i zieloną paprykę. Dodać sól, kurkumę, razem wymieszać i zostawić na około 1 godzinę.
Duże słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Gałązki selera, opłukać, osuszyć i po jednej gałązce włożyć do słoika.
Sałatkę wymieszać i przełożyć do słoików. Pozostałą zalewę przelać do garnka. Dodać do niej wodę, ocet, cukier i olej. Całość razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Następnie ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
Smacznego.