Przedstawiamy Wam świetny dodatek do dań zwłaszcza mięsnych, również przygotowywanych w plenerze, szczególnie w sezonie grillowym. Taka sałatka o niepowtarzalnym smaku i aromacie wniesie do typowych potraw grillowanych z mięsa czy kiełbasy wiele nowych doznań smakowych.
To sałatka dla osób ze smakiem, osób lubiących eksperymentować i osób lubiących dobrze zjeść :)
Wyrazisty kalafiorowo-czosnkowy charakter potrawy może nie wszystkim odpowiadać, jednak w tym wypadku warto pokusić się o wykonanie takiej kompozycji ze zdrowych jarzyn i spróbować czegoś nowego, zdrowego, no i smacznego :) Czytaj więcej
Dodatkowego smaczku sałatce doda ser żółty oraz musztarda miodowa, a koloru doda wiosenny, zielony szczypiorek. To wielka mieszanka smaków, a efekt... piorunujący!
W połączeniu z pieczonym na ruszcie grilla mięsem to „bomba smakowa”.
Polecamy i udanego grillowania życzymy :)
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować od momentu zagotowania przez około 7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Żółty ser pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Do miski przełożyć kalafior, czosnek, żółty ser i szczypiorek. Dodać musztardę miodową, majonez i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Sałatkę podawać jako dodatek do dań z grilla.
Smacznego.