Przepisy Extra

Sałatka kalafiorowo-czosnkowa do grilla

Przedstawiamy Wam świetny dodatek do dań zwłaszcza mięsnych, również przygotowywanych w plenerze, szczególnie w sezonie grillowym. Taka sałatka o niepowtarzalnym smaku i aromacie wniesie do typowych potraw grillowanych z mięsa czy kiełbasy wiele nowych doznań smakowych.

To sałatka dla osób ze smakiem, osób lubiących eksperymentować i osób lubiących dobrze zjeść :)

Wyrazisty kalafiorowo-czosnkowy charakter potrawy może nie wszystkim odpowiadać, jednak w tym wypadku warto pokusić się o wykonanie takiej kompozycji ze zdrowych jarzyn i spróbować czegoś nowego, zdrowego, no i smacznego :) Czytaj więcej

Dodatkowego smaczku sałatce doda ser żółty oraz musztarda miodowa, a koloru doda wiosenny, zielony szczypiorek. To wielka mieszanka smaków, a efekt... piorunujący!

W połączeniu z pieczonym na ruszcie grilla mięsem to „bomba smakowa”.

Polecamy i udanego grillowania życzymy :)

Składniki:

1 kalafior (ok. 50 dag)
5 ząbków czosnku
15 dag żółtego sera w plasterkach
pęczek szczypiorku
2 łyżki musztardy miodowej
1-2 łyżki majonezu
kilka kropel soku z cytryny
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować od momentu zagotowania przez około 7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Żółty ser pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do miski przełożyć kalafior, czosnek, żółty ser i szczypiorek. Dodać musztardę miodową, majonez i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Sałatkę podawać jako dodatek do dań z grilla.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.