Filety śledziowe (matiasy) zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę, następnie wypłukać, osuszyć i pokroić w ukośne paski. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Dodać kilka kropli octu balsamicznego i wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Orzechy włoskie pokroić.
W przezroczystej salaterce układać warstwami wcześniej przygotowane składniki: połowę matiasów, posypać je szczyptą pieprzu i cynamonu, następnie rozłożyć połowę pora, jabłek i orzechów włoskich. Dalej pozostałe matiasy, posypać je szczyptą pieprzu i cynamonu, potem pozostały por, jabłka i na koniec orzechy włoskie. Całość zalać olejem i włożyć do lodówki na około 24 godziny (lub więcej, aby się przegryzły).
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.