Sałatka to nieodzowna potrawa na świątecznym wielkanocnym stole. W przepisach na świąteczne sałatki wielkanocne powinny znajdować się jajka - symbol triumfu życia nad śmiercią oraz kolorowe warzywa. Takie połączenie daje w efekcie syte i zdrowe danie.
W okresie przejściowym, kiedy kończy się zima i zaczyna wiosna, warto przygotowywać sałatki z warzywami. Pozwalają one uzupełnić witaminy i cenne minerały, których w tym okresie organizm człowieka szczególnie potrzebuje. Dlatego warto nawet w czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy stół często ugina się pod ciężarem wykwintnych dań, podać taką prostą, zdrową i łatwą do wykonania potrawę.
Tutaj obok jajek - źródła pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka, mamy brokuła - warzywo o bogaty właściwościach zdrowotnych i odżywczych; lekkostrawnego i dietetycznego pora; aromatyczny wędzony boczek; naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek; żółty ser, który syci, dodaje energii i poprawia nastrój; zieloną cebulkę, która ma w sobie wiele właściwości leczniczych; bakteriobójczy i grzybobójczy chrzan, rozgrzewającą musztardę oraz dla smaku i połączenia składników: majonez, śmietanę, sól i pieprz. Czytaj więcej
Przed podaniem na świąteczny stół sałatkę dekorujemy bogatą w witaminy i mikroelementy rzeżuchą, która oczyszcza z toksyn, co na wiosnę naszemu organizmowi jest bardzo potrzebne. Zatem jedzmy w Święta na zdrowie! :)
Brokuł włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łuskami cebuli. Ostudzić i pokroić w kostkę. Wędzony boczek ugotować. Do wody z boczkiem dodać pokrojony w plasterki czosnek. Ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser i zieloną cebulkę pokroić w kostkę.
Do dużej miski przełożyć brokuł, por, jajka, wędzony boczek, żółty ser i zieloną cebulkę. Następnie dodać chrzan, musztardę, śmietanę i majonez. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Sałatkę włożyć na około 60 minut do lodówki.
Smacznego.