Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miseczki przełożyć jogurt grecki, śmietanę i musztardę. Dodać czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, koperek oraz sól morską i pieprz czosnkowy do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na około 60 minut.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz, mielony kminek i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na patelnie, na rozgrzany olej, i usmażyć. Od czasu od czasu mieszać łyżką, rozdzielając mięso i pilnując, aby się nie przypaliło. Następnie ostudzić.
Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i pokroić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i lekko odcisnąć z soku. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Ser mozzarella pokroić w kostkę.
W dużej przezroczystej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę kapusty pekińskiej, połowę pomidorów, połowę pora, połowę sosu, ostudzone mielone mięso, pozostałą kapustę pekińską, pozostałe pomidory, pozostały por, pozostały sos i na górę ser mozzarella. Wierzch udekorować bazylią. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 60 minut.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.