Przepisy Extra

Sałatka z marchewki i czerwonej papryki

Składniki:

1 kg marchwi
1 czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka oleju
Zalewa:
5 łyżek ketchupu
¼ szklanki wody
¼ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Marchew ugotować w skórce i ostudzić. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry. Czerwoną paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie, dodać olej i lekko zrumienić. Do papryki i cebuli dodać ketchup, wodę, ocet, cukier i sól. Wszystko razem zagotować. Dodać do tego plasterki marchwi i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić i nałożyć do słoików. Zamknięte słoiki pasteryzować około 10 minut.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można go spróbować zamienić na ocet jabłkowy lub winny :)
Dorota [2016-09-06 10:30:49]
Ooo to super! I gratuluję udanej sałatki i dobrych chęci :) Ja też ją bardzo lubię, i co roku powtarzam produkcję ;) Powodzenia!
Ewelinka [2016-09-02 22:01:58]
rewelka, zrobiłem wg przepisu i wyszła pyszna, jutro lecę do sklepu i będę robił do słoików na zimę z poczwórnej porcji :)
Slawek [2016-09-01 12:00:47]
a czy ocet musi być - jakiś zdrowy zamiennik? - ocet spirytusowy jest b. niezdrowy :(
Lucyna [2016-08-31 12:33:58]
Bardzo smaczna
Bożenka [2016-07-18 22:18:32]
Dziękuję bardzo :) Dla mnie też jest pycha, bardo ją lubimy :) Też polecam, bo teraz właśnie jest sezon na marchewkę i przetwory z jej udziałem ;)
Ewelinka [2013-09-24 16:08:42]
Smaczna. Polecam
Kasia O [2013-08-29 13:24:36]
Bardzo dobra. Polecam
Aneczka [2009-12-09 18:57:14]
Ketchup dowolny, jaki mamy pod ręką lub jaki lubimy.
Ewelinka [2009-08-11 17:17:20]
A ten ketchup to łagodny czy pikantny.
ggosia6@vp.pl [2009-08-04 20:35:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.