To fajna, smaczna sałatka z warzyw i owoców. Jest tutaj może nietypowe połączenie zielonych szparagów o lekko orzechowym smaku i soczystych truskawek :)
Sałatka jest błyskawiczna do wykonania i nie sprawia żadnych problemów.
Chrupiące składniki sałatki polewamy słodkim i orzeźwiającym sosem. Całość komponuje się wyśmienicie.
Zielone szparagi są wdzięcznym warzywami, bo nie ma przy nich dużo pracy. Bowiem zielonych warzyw się ze skórki nie obiera. Wystarczy odłamać z nich zdrewniałe końcówki, potem opłukać i już są gotowe do dalszych czynności... I dlatego posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów.
W sezonie na szparagi, trzeba się skusić na nie nie raz, bo to bardzo zdrowe warzywa. Są źródłem witamin, minerałów, błonnika, a także przeciwutleniaczy. Zawierają też dużo kwasu foliowego, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży, ale i przyszłych mam :) Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Czytaj więcej
Szparagi mają także właściwości oczyszczające, uspokajające i przeciwreumatyczne. Ponadto szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ich 100 g ma tylko 18 kcal! Warto wiedzieć też, że szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków :)
Sałatka ze szparagami i truskawkami jest idealna na lato. Świetnie sprawdza się jako sałatka na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Jest także super dodatkiem do potraw z grilla.
Na stole prezentuje się doskonale, kusi swoim wyglądem i kolorami ;) Dlatego też błyskawicznie z niego znika!
Połączenie takich składników sprawia, że sałatka jest krucha i soczysta.
Jest fajnym pomysłem na obiad dla dbających o zdrowie swoje i bliskich. To można powiedzieć sałatka light - idealna dla dbających o linię. Mogą zajadać się nią także diabetycy.
Duet: szparagi i truskawki okazał się świetnym i trafnym połączeniem, a do tego bardzo smacznym, no i zdrowym!
Ta sałatka jest lekka i pożywna, na każdą okazję idealna.
Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Truskawki opłukać, odszypułkować i przekroić na połowę. Słoneczki zrumienić na suchej patelni na piękny złoty kolor i ostudzić.
Z zielonych szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, opłukać i pokroić w około 2 cm kawałki. Do rondelka przelać olej, rozgrzać i przełożyć do niego zielone szparagi. Dodać szczyptę soli, białego pieprzu, razem wymieszać i zrumienić. Następnie wlać około ¼ szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec ostudzić.
Do szklanej miski o szerokim, płaskim dnie przełożyć sałatę lodową. Na niej rozłożyć połówki truskawek, potem szparagi i zrumieniony słonecznik. Obrzeża sałatki udekorować kiełkami lucerny.
Do miseczki wlać olej, miód oraz sok z limonki. Całość razem dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać przygotowaną sałatkę. Włożyć na około 10 minut do lodówki, a następnie podać na stół.
Sałatka jest idealna na śniadanie, lunch, obiad, kolację lub jako dodatek do kiełbaski bądź steków z grilla.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.