Fajny, nowy i smaczny pomysł na super sałatkę ze zwykłych ziemniaków. Dodanie kilku prostych składników czyni ją wyjątkową :)
Tutaj do ziemniaczków dodamy czarne i zielone oliwki, jajka, jabłko, por, czosnek, szczypiorek, majonez, musztardę oraz przyprawy. Połączenie może trochę ryzykowne, ale się opłaciło :) Ponieważ nawet osoby, które nie lubią oliwek zajadały się tą sałatką, sięgały po dokładkę i pytały, czy na pewno są tu oliwki?? ;)
Ziemniaki do tej sałatki gotowane są w mundurkach, dzięki czemu są zdrowsze i mają lepszy smak, a sama sałatka nie wymaga dodania dużej ilości soli...
Sałatka ziemniaczana z oliwkami jest idealna do potraw z grilla, ale i nie tylko... świetnie się sprawdza podana również na śniadanie, obiad i kolację. Czytaj więcej
Jest ona dosyć szybka i prosta do przygotowania. A to cenna informacja, gdyż w sezonie letnim, dużo grillujemy i ciągle szukamy pomysłów na sałatki do grilla... a tu proszę ziemniaczana wersja do grilla! I jak się okazuje z ziemniaków też można coś fajnego wyczarować :)
Również na początku jesieni, gdy pogoda nam pozwala - jest ciepło i słonecznie - można skusić się jeszcze na grilla! Tym bardziej, że teraz mamy sezon na młode ziemniaki - tzn. wykopki w pełni ;) A z młodych ziemniaczków sałatka jest najlepsza!
Zachęcam do wypróbowania sałatki i życzę smacznego :)
Ziemniaki umyć i wrzucić do wrzącej wody. Ugotować w skórce, a następnie odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czarne i zielone oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Por opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupin, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, jajka, czarne i zielone oliwki, jabłko, por, czosnek i połowę szczypiorku. Dodać majonez, musztardę, kilka kropli soku z cytryny, oregano i rozgnieciony w palcach majeranek. Całość razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Ponownie razem wymieszać, przełożyć do szklanej miski i udekorować pozostałym szczypiorkiem.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia na około 4 godziny.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.