Przepisy Extra

Schab pieczony razem z kością

Składniki:

75 dag schabu (z kością)
4 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz czarny
1 dag wędzonej słoniny
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
rozmaryn

Sposób wykonania:

Schab z kością opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać olejem, posypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Tymi przyprawami natrzeć mięso. Wędzoną słoninę pokroić w cienkie paski i ułożyć na mięsie. Dodać jeszcze listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień wyciągnąć naczynie z lodówki na około 2 godziny przez pieczeniem. Schab polać powstałym sosem, naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 °C., potem zmniejszyć temperaturę do 180 °C. i piec dalej przez około 45 minut (w trakcie pieczenia mięso polewać kilka razy powstałym sosem).

Wyłączyć piekarnik, polać schab powstałym sosem i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 15 minut.

Pokroić w plastry, delikatnie i ostrożnie oddzielić mięso od kości. Podawać z ulubioną kaszą i polać powstałym sosem własnym (można go przecedzić przez sitko).

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.