Schab z kością opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać olejem, posypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Tymi przyprawami natrzeć mięso. Wędzoną słoninę pokroić w cienkie paski i ułożyć na mięsie. Dodać jeszcze listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyciągnąć naczynie z lodówki na około 2 godziny przez pieczeniem. Schab polać powstałym sosem, naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 °C., potem zmniejszyć temperaturę do 180 °C. i piec dalej przez około 45 minut (w trakcie pieczenia mięso polewać kilka razy powstałym sosem).
Wyłączyć piekarnik, polać schab powstałym sosem i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 15 minut.
Pokroić w plastry, delikatnie i ostrożnie oddzielić mięso od kości. Podawać z ulubioną kaszą i polać powstałym sosem własnym (można go przecedzić przez sitko).
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.