Schab z kością opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę mielonego kminku, rozmarynu, majeranku, soli i czarnego pieprzu. Mięso natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień schab z kością przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić - małe na połowę, a średnie na cztery części. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Naczynie z mięsem wyciągnąć z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Wybrać do miseczki około 6 łyżek wytopionego łuszczu. Wokół mięsa rozłożyć ziemniaki, potem pieczarki, a na górę cebulę. Całość polać odlanym wcześniej tłuszczem, obsypać na koniec szczyptą soli i czarnego pieprzu.
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze dalej przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.
Ziemniaki z pieczarkami i cebulą rozłożyć na talerzach, a następnie ostrym nożem kroić schab na plastry. Całość polać powstałym sosem, posypać zieleninką i serwować z ogórkami (u nas z chrupiącymi ogórkami w musztardzie).
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.