Ser przełożyć do miski, dodać słodką śmietankę i roztopione masło (ostudzone). Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i całość razem zmiksować mikserem, aż składniki się połączą.
Masę serową wylać do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Wrzucić zamrożone aronie, a gdy całość się zagotuje, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i tłuszczykiem do ziemniaków rozgnieść aronię. Następnie przecedzić przez sitko i ponownie zagotować. Do gorącej masy wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do ostudzenia, a na koniec tężejącą masę wyłożyć na ostudzoną masę serową i udekorować wiórkami kokosowymi.
Gotowy sernik schłodzić w lodówce.
Smacznego.