Przepisy Extra

Serowe pączusie

Serowe pączusie

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg sera białego
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
otarta skórka z 2 pomarańczy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
25 ml spirytusu
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Ser zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę tortową, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy i sodę oczyszczoną. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, przed każdym formowaniem pączka, należy moczyć ręce w wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do ręki. Uformowany pączek od razu wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Z przepisu wyjdzie około 35 serowych pączusiów.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że mogłam pomóc. Trzymam kciuki, żeby kolejne pączusie się udały :)
Dorota [2014-07-11 23:59:13]
Hmm... to przyczyna może być jeszcze taka, że tłuszcz był za zimny, wtedy pączki dłużej się smażą i wtedy też piją tłuszcz. Inna przyczyna to: za dużo pączków było naraz włożonych, wtedy też tłuszcz się oziębia - i znowu pączki dłużej się smażą i piją tłuszcz.
Dorota [2014-07-10 23:20:12]
Dziękuję i polecam, bo Karnawał już blisko ;)
Dorota [2013-12-27 18:51:06]
pychotka..żałuję,że nie zrobiłam z podwójnej porcji:-)mięciutkie nawet na drugi dzień..część ciasta kładłam łyzką a część formowałam kulki..polecam
avon76 [2013-02-26 22:52:20]
wygladaja rewelacyjnie i apetycznie trzeba spróbować
Cecylia [2012-01-31 11:58:57]
Dziękuję :) To ja zaraz zerknę na forum na Twój przepis :) Pamiętam, że też kiedyś piekłam pączki i wykładałam je łyżką, to też był dobry sposób, bo szybko i nie trzeba było się "brudzić" ciastem, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-11 11:21:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.