Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 30-60 minut, co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w około 1-1,5 cm paski.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie rozgnieść w palcach.
Do miski przełożyć śledzie, cebulę, musztardę, śmietanę, majonez i szczyptę czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki, na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.
Następnie ponownie wymieszać, przełożyć do miseczki i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.