Przepisy Extra

Śledzie z żurawiną i curry

Śledzie z żurawiną i curry

Składniki:

50 dag matiasów
34 dag jogurtu bałkańskiego (1 opakowanie)
10 dag suszonej żurawiny
1 ½ łyżki rumu
1 łyżeczka curry
sok z cytryny
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Suszoną żurawinę przesypać do miseczki. Dodać rum, wymieszać, przykryć talerzykiem i zostawić na noc.

Matiasy zalać zimną wodą lub mlekiem i zostawić tak na około 30 minut. Później wypłukać, dokładnie osuszyć i pokroić w szerokie 3-4 cm plasterki, a następnie przekroić jeszcze na połowę - powstanie kwadrat.

Do jogurtu bałkańskiego dodać curry, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę ziołowego pieprzu i wymieszać.

Na koniec do miski przełożyć suszoną żurawinę, matiasy, zalać jogurtem z przeprawami i razem wymieszać. Włożyć na noc do lodówki, a przed podaniem na stół jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do czystej salaterki i dowolnie udekorować.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.